Tekerleme(Dilimizin Zenginlikleri)

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında öğrenciler yarım daire şeklinde otururlar, öğretmen öğrencilere tekerleme nedir? Bildiğiniz bir tekerleme var mıdır? Diye sorar. Çocukların cevapları dinlendikten sonra öğretmen öğrendikleri tekerlemeden örnekler verir. Bu tekerlemeleri nerelerde kullandığımız, ne zaman söylediğimiz, tekerlemeleri ilk kimin söylemiş olabileceği hakkında sohbet edilir. Sonra tekerlemelerde geçen bazı materyalleri göstererek bunların çocuklarda ne anlam ifade ettiğini sorar. Öğretmen tahtaya, bir tekerleme yazar. Çocuklarla birlikte tekrar ederler. Tekerlemede geçen kelimeler hakkında konuşurlar. Öğretmen öğrencilerden Tekerleme içerisinde geçen nesneleri bulup masanın üstüne koymalarını ister. Tekerlemedeki var ise olay örgüsü, karakterler, duygu ve durumlar çocuklara fark ettirilmeye çalışılır. Sonrasında tekerlemeler çocuklar tarafından dramatize edilmeye başlanır. Tüm çocukların katılımı sağlanana kadar etkinlik devam eder. Çocukların ilgilerine göre tekerleme eklenir ve değiştirilir.

04-03-202404-03-2024